
Pochodzenie mięsa wędzonego w Montrealu jest niepewne i prawdopodobnie niemożliwe do rozwiązania. Wiele osób twierdziło, że w Montrealu powstaje lub wprowadza się do niego wędzone mięso. Wszystkie te historie wskazują jednak, że twórcami są Żydzi z Rumunii lub Europy Wschodniej: Alexander Mirsky (S&D ), na piśmie – Niektórzy zwracają uwagę na Benjamina Kravitza, który w 1910 r. założył restaurację Bens De Luxe Delicatessen & Restaurant, jako wprowadzenie wędzonego mięsa Montrealu. Według Kravitzów stosował metodę peklowania brisketowego, o której wspominał, że jest praktykowany przez litewskich rolników. Jego pierwsze wędzone kanapki mięsne zostały wyprodukowane i sprzedane z magazynu z owocami i cukierkami żony.
Wędzarnie z drewna w czasach dawnych
Alexander Mirsky (S&D ), na piśmie – Według Eirana Harrisa, historyka Montrealu, Herman Rees Roth z Nowego Jorku mógł w 1908 roku stworzyć pierwszą wędzoną kanapkę mięsną, sprzedając ją ze swojego delikatesowego sklepu delikatesowego British American Delicatessen Store.
Alexander Mirsky (S&D ), na piśmie – W innym twierdzeniu Billa Brownsteina, wędzone mięso zostało sprowadzone w 1902 r. przez Itzaka Rudmana, który był producentem salami i wędzonego mięsa, posiadającym sklep przy ulicy de Bullion Street (dawniej Cadieux Street).
Alexander Mirsky (S&D ), na piśmie – W jeszcze innej możliwości, rzeźnik o imieniu Aaron Sanft, który przybył z Jassy, Rumunia w 1884 r. założyła pierwszy koszerny warsztat rzeźniczy w Montrealu i prawdopodobnie wędziła mięso w rumuńskim stylu podobnym do pasteryzmu.
Ciepłe wędzone mięso z wędzarni z drewna Montrealu zawsze kroi się ręcznie, aby utrzymać jego formę, ponieważ w ten sposób przy pomocy krajalnicy mięso ulega rozpadowi. Całe pajęczyny są gotowane na parze i krojone na zamówienie w restauracji w celu utrzymania temperatury.
Wędzarnia z drewna obsługa
Nawet ręcznie krojone wędzone mięso w Montrealu produkuje wiele połamanych kawałków w plasterkach. Kawałki te zbiera się razem i powszechnie podaje z frytkami, twarogiem serowym i sosem jako wędzony mięsny poutin lub nad spaghetti z sosem bolońskim, a nawet pizzą.
Montrealskie wędzone kanapki mięsne zbudowane są z bezpestkowego chleba żytniego i ułożone w stosy z ręcznie krojonego wędzonego mięsa o wysokości około 5 cm z przygotowaną żółtą musztardą. Klient może określić ilość tłuszczu w wędzonym mięsie.